1. Opis poszczególnych działań prowadzonych w zakresie realizacji środków towarzyszących FEAD w Podprogramie 2018
L.P | Propozycja daty warsztatu | temat | Ilość planowanych godzin |
1. | 19.02.2019 | Umiejętne zarządzanie jedzeniem, czyli jak unikać marnowania żywności | 1,5 |
2. | 22.03.2019 | Praktyczne Metody oszczędzania na żywnośći | 1,5 |
3. | 19.04.2019 | Nadciśnienie tętnicze – globalny problem XXI wieku | 2 |
4. | 26.04.2019 | Podstawowe zasady zdrowego odżywiania, czyli co możemy zmienić, by nasza dieta była zdrowsza | 1,5 |
5. | 03.05.2019 | Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych ( z uwzględnieniem chorób dotyczących uczestników spotkania) | 2 |
6. | 17.05.2019 | Ciekawostki dietetyczne, czyli naturalne metody na częste dolegliwości | 1,5 |
7. | 31.05.2019 | Polska kuchnia w zdrowej odsłonie | 1,5 |
8. | 08.06.2019 | Czy zdrowe jedzenie może być tanie? | 2 |
9. | 20.06.2019 | Fakty i mity dietetyczne | 1,5 |
Dolnośląski
Oddział Okręgowy we Wrocławiu informuje, że w miesiącach:
kwiecień i maj 2019 roku na terenie Olesnicy i Wrocławia , zgodnie
z wytycznymi POPŻ do Realizacji Programu Operacyjnego Pomoc
Żywnościowa 2014 – 2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej
Potrzebującym (FEAD) Podprogram 2018, realizowane będą działania
towarzyszące, mające na celu wzmocnienie samodzielności i
kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego:
Będą to:
•
warsztaty dotyczące edukacji ekonomicznej i kontroli realizacji
budżetu domowego
jak i :
•
warsztaty dotyczące zdrowego żywienia i przeciwdziałania
marnotrawienia żywności.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Wszystkie
warsztaty będą prowadzone przez Panią mgr. Katarzynę Niedbała –
specjalistę w zakresie dietetyki.
Wszelkie informacje na temat warsztatów udziela Dolnośląski Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża ul. Bujwida 34 50-345 Wrocław i pod nr tel. 517178728 – P. Arkadiusz Hutor